| 0 comments ]Alhamdulillah..kali ini kita masih terpilih sbg hambaNya dlm nikmat iman dan Islam untuk berada dalam madrasah Ramadhan..syukur kehadrat Allah SWT krn kita masih diberi peluang dan ruang yg bnyak unt memperbaiki dan mengislah diri dalam bulan yg mulia ini..

Tetapi, persoalannya, sejauh manakah kita semua menghayati dan memanfaatkan sepenuhnya kehadiran bulan Ramadhan yg telah dijanjikan pelbagai ganjaran, rahmat dan keampunan dari Allah SWT..berapa ramaikah di kalangan kita yang memasuki bulan Ramadhan ini dgn penuh keinsafan, punya semangat dan tekad unt memperbaiki diri, dan menjadi hambaNya yg bertaqwa?

atau adakah ketibaan ramadhan ini hanyalah sbg satu adat dan kebiasaan tanpa mengambil manfaat yg sepenuhnya?lebih malang lg jika ada di kalangan kita yg memasuki madrasah Ramdhan ini hnya smata-mata sbg tanda unt menyambut AidilFitri dgn pelbagai persiapan dan pembaziran yg tidak sepatutnya..

ingatlah dan sedarlah wahai Muslimin sekalian, bahawa sesungguhnya kehadiran Ramadhan ini adalah sesuatu yg dinanti-nantikan oleh semua manusia yg beriman dgn iman yg sebenarnya.. kehadirannya dinanti, pemergiannya ditangisi..demikianlah hebatnya iman para sahabat di zaman Nabi SAW..mereka menanti-nanti kehadiran Ramadhan yg mana telah dijanjikan dgn pelbagai nikmat dan rahmat dari Allah SWT.

firman Allah SWT:
Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) pd malam qadar.Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu turun para malaikat dan ruh(Jibril) dgn izin Tuhannya unt mengatur semua urusan.Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar. (Al-Qadr:1-5)


sabda Nabi Muhammad SAW:
  • Barangsiapa berpuasa dibulan Ramadhan karena Iman dan mengharap pahala dari Allah maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (HR Bukhari dan Muslim)
  • Jika awal Ramadhan tiba, maka setan-­setan dan jin dibelenggu, pintu-pintu neraka ditutup, tidak ada satu pintu pun yang dibuka. Sedangkan pintu-pintu surga dibuka, dan tidak satu pintu pun yang ditutup. Lalu ada seruan (pada bulan Ramadhan); Wahai orang yang menginginkan kebaikan, datanglah. Wahai orang yang ingin kejahatan, tahanlah dirimu. Pada setiap malam Allah SWT memiliki orang-orang yang dibebaskan dari neraka. (HR Tirmidzi)
  • Jarak antara shalat lima waktu, shalat jum’at dengan jum’at berikutnya dan puasa Ramadhan dengan Ramadhan berikutnya merupakan penebus dosa-­dosa yang ada diantaranya, apabila tidak melakukan dosa besar. (HR Muslim)


Masya Allah!betapa besarnya ganjaran yg telah dijanjikan kpd mereka yg beriman dalam bulan Ramadhan yg penuh barakah ini.adakah kita berjaya memasuki madrasah tarbiyah ini dgn hnya mengharapkan keredhaan Allah SWT,ikhlas dalam beramal, dan dapat mengaplikasikan segala yg diamalkan dalam Ramadhan ini dgn berterusan?

semoga Ramadhan kali ini adalah yg terbaik berbanding Ramadhan2 yg lalu..semoga natijahnya dapat memberi impak terbaik bt diri kita dan menjadikan kita hambaNya yg jauh lebih baik berbanding sebelumnya.

Ikhlaskan hati dalam mencari redha Ilahi..

0 comments

Post a Comment